Natourcriterium verhuist van Diksmuide naar Roeselare

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Sportnieuws

Roeselare onthaal tourhelden

In juli dingen de wielerhelden om de gele trui in de Ronde van Frankrijk. De kans is groot dat die gele trui de week nadien in Roeselare te zien is tijdens het eerste natourcriterium. Het Roeselaarse natourcriterium vervangt dat van Diksmuide.

Klassementsrijders en wereldsterren op de fiets als Alberto Contador en Cadel Evans, of spurtbommen als Mark Cavendish of de eeuwig populaire Tom Boonen: met wat geluk ziet u ze allemaal aan het werk op 27juli in de centrumstraten van Roeselare. Zij die om de eer en de truien strijden in de Tour de France zakken die dinsdag af naar de stad van het Wielermuseum.

De datum ligt al vast, het organiserende Roeselare Koerst vzw is nu druk bezig om het financiële plaatje rond te krijgen om de toppers naar Roeselare te halen.

Het Roeselaarse criterium komt in de plaats van het natourcriterium in Diksmuide. Jarenlang was het Diksmuidse natourcriterium een van de grote publiekslokkers, maar de organisatie trok er de stekker uit. ‘Toen plots Diksmuide afhaakte, zagen we onze kans schoon om zelf een natourcriterium te organiseren’, vertelt Gisèle Gardeyn-Debever, voorzitter van Roeselare Koerst vzw en moeder van profrenner Gorik Gardeyn.

‘Voor een stad als Roeselare is dit een hele mooie kans om zich nog meer op de wielerkaart te plaatsen. Tenslotte is dit toch de stad van het Wielermuseum en dit jaar staat de fiets hier centraal. Voor de uitstraling van het Wielermuseum én de stad is dit een goede zaak.’

Na de start van Dwars door Vlaanderen, een passage van de Ronde van Vlaanderen en de Grote Prijs Stad Roeselare wordt het natourcriterium een volgende uitdaging om de Roeselarenaars wielergek te maken.

‘We gaan er geen kopie van maken van het Diksmuidse criterium, maar iets typisch Roeselaars. Met de organisatie van de Grote Prijs Stad Roeselare hebben we met onze werkgroep bewezen dat we iets kunnen organiseren. Dit wordt een extra uitdaging, maar een waar we voor de volle 100procent voor gaan’, aldus Gardeyn-Debever.

‘We mikken op 10.000toeschouwers’, vertelt Bjorn Gevaert, een van de drijvende krachten achter het project. ‘Het parcours ligt nog niet vast, maar traditioneel is dat een parcours van een tweetal kilometer door het centrum. Waarschijnlijk zullen de Grote Markt, het Polenplein en de Botermarkt als centrale punten fungeren.’

‘De stad komt financieel niet tussenbeide’, vertelt schepen van Sport José Debels. ‘Wel logistiek. Maandag zitten we samen om het parcours te bespreken. De toegang zal wellicht betalend zijn.’

‘Het zal geen eenmalige gebeurtenis blijven. Onze bedoeling is om er de komende jaren een vervolg aan te breien’, besluit Gevaert.

Eerste natourcriterium op 27 juli om 18.30 uur in Roeselare.

Nieuwsblad.be