Hoe herken je goeie loopkousen?

Hoe herken je goeie loopkousen?

Vaak worden loopkousen over het hoofd gezien. Sommige mensen lopen zelfs nog met gewone kousen. Met de pijnlijke blaren of zelfs blessures tot gevolg. Maar loopkousen zijn samen met de loopschoenen de belangrijkste aankoop voor een loper! En je kan nog zoveel investeren in goeie en dure loopschoenen, zonder goeie loopkousen ben je er niets mee. Waarom zijn goeie loopkousen nu eigenlijk zo belangrijk? En waarop moet je dan eigenlijk letten?

Bescherming

Goeie loopkousen beschermen je voeten. Ze transporteren daarnaast het vocht van de voet weg naar buiten. Vocht gecombineerd met wrijving zorgt voor die pijnlijke blaren. Vandaar dat je soms blaren hebt op de plaats waar je kous afgezakt is tijdens het lopen. Loop dus NOOIT zonder sokken in je loopschoenen of je zal het geweten hebben!

loopkousen

Samenstelling

Technisch materiaal

Vroeger waren kousen gemaakt van katoen of wol. Maar katoen zuigt juist het vocht op. Tegenwoordig worden er meer technische materialen gebruikt (bv Climacool, Drifit, Coolmax,…). Zo zijn de kousen vochtregulerend, ook wel ‘moisture wicking‘ genoemd in het vakjargon. Ook
Stance kousen hebben deze eigenschap. Daarnaast zijn ze naadloos of ‘seamless’ waardoor nog minder wrijving plaatsvindt.

loopkousen

Assymmetrie

Op Stance kousen wordt altijd een L en een R van links en rechts gedrukt. Vroeger stond ik daar niet bij stil dat dit effectief een bedoeling had. Maar deze kousen zijn dus asymmetrisch en nog beter afgestemd op beide voeten in plaats van 2 symmetrische kousen.

loopkousen

Juiste Maat

Vaak worden kousen aangeduid bij benadering. Bv: kousen van maat 37 tot 40. Beter zijn kousen die correcter aangeduid worden en per maat verkocht worden. Het spreekt voor zich dat de kous niet te groot of te klein mag zijn. Als kousen te klein zijn, zakken ze af tijdens het lopen of heb je te weinig ruimte om te bewegen. Als kousen te groot zijn, ontstaat er meer wrijving en is er meer kans op blaren. Kies dus de juiste maat!

loopkousen

Verschillende lengtes

Kort, middellang, lang

Zoals bij de loopschoenen bestaan er ook verschillende modellen van kousen: korte, middellange en lange kousen. Dit is iets persoonlijks, sommige mensen lopen graag met strakke kousen rond de kuiten, anderen hebben liever de kortste kousjes die er zijn.

loopkousen

loopkousen

Compressiekousen

Sommige lopen met hele lange kousen die ook compressiekousen worden genoemd. Deze werken door middel van compressie (druk) vanaf de enkel naar de knie toe (en kunnen enkel gebruikt worden bij de inspanning of tijdens het herstel). Doordat je minder beweging in de kuitspieren kan plaatsvinden, vermindert zo de spanning op het scheenbeen. Omdat er ook minder druk op de voeten ligt, kan er meer bloed richting het hart gevoerd worden en worden afvalstoffen eerder afgevoerd worden. Maar niet iedereen loopt uiteraard graag met zo’n kousen.

Stance

Punks & Poets

De kousen op de foto’s zijn van Stance. Stance is een Amerikaans kousmerk met bekendheid over de hele wereld (te koop in meer dan 40 landen). Bij Stance spreken ze van ‘Punks en Poets’, dit zijn de sporters, artiesten en iconische culturele beïnvloeders die de kousen met kunst en zelfexpressie erop dragen. Stance werkte al samen met grote namen zoals Rihanna, Harley Davidson, de NBA basketters, Dwyane Wade, Willow Smith en zelfs de tekenfilmreeks Beavis and Butt-head.

Art en Science

Bij Stance ligt de focus op de mix van art en science. De geavanceerde technologie wordt voorzie  van hippe kleurtjes, gedurfde patronen of opvallende prints. De loopsokken hebben een (anatomische correct) voetbed voor zowel dames als heren waardoor ze heel goed aanvoelen.
De Stance kousen zijn onder andere te koop bij Sportline, een sportspeciaalzaak waar je ook advies krijgt bij de aankoop.

loopkousen

Een tip: Neem altijd je loopschoenen mee als je loopkousen gaat
kopen en omgekeerd!

Sluit Menu