Getest: De Finse Piste in Rumbeke

Getest: De Finse Piste in Rumbeke

Ik schreef eerder al een blogpost over de slijtage van je loopschoenen. Veel heeft te maken met de ondergrond waarop je loopt. Als je op straat loopt (beton) heb je een totaal andere demping dan wanneer je in het bos loopt bijvoorbeeld. Ook op Finse pistes kun je lopen. Maar wat is nu juist zo’n Finse Piste en is dit echt beter voor je gewrichten? Op vraag van de Krant Van West- Vlaanderen testte ik de Finse Piste uit in Rumbeke!

Wat is een Finse Piste?

Een Finse piste is eigenlijk speciaal gemaakt voor joggers. Het ziet er bruin uit door de zachte dempende toplaag die erop ligt. Het concept is overgewaaid uit – in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden – Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De langlaufpistes werden er in de zomer met zagemeel onderhouden. Lopers liepen er graag op vanwege het hogere loopcomfort door die zachte ondergrond. Eind de jaren 70 kwamen de Finse Pistes naar ons land door Michel Van Espen, de huidige directeur infrastructuur van Bloso. Omdat het zaagsel begon te composteren, wordt nu houtsnippers of boomschors gebruikt voor de ondergrond.

Finse Piste

De voor- en nadelen van een Finse Piste

Het grootste voordeel van een Finse piste is dat er bijna perfecte schokdemping ontstaat door de toplaag. Deze verende toplaag verbetert het loopcomfort, geeft een aangenaam loopgevoel en voorkomt blessures (voor rug en knie) omdat de gewrichten aanzienlijk minder belast worden tijdens het lopen. Dit in tegenstelling tot een betonnen ondergrond die een harde toplaag heeft.

Het nadeel van een Finse piste is dat het lastiger loopt dan op beton waardoor je snelheid ookaanzienlijk lager ligt.

Gelukkig heb ik bijna vlak aan mijn deur een Finse Piste die net werd opgeknapt. Tijd om deze uit te testen dus.

De Finse Piste in Rumbeke

De Finse Piste in Rumbeke is voor iedereen toegankelijk en is gratis om te gebruiken. Het ligtaan het Sportpark en de piste loopt rond de voetbalpleinen. De toegang is via de poort in de Oekensestraat. Tijdens de voetbaltrainingen is deze piste verlicht, buiten de trainingen niet. Ze is ongeveer 700m lang. De tafels van 7 kunnen dus handig zijn ;).

Kijk hier of er een Finse Piste bij jou in de buurt ligt.

Finse Piste

De Finse Piste getest

Omdat ik zoveel mogelijk gevarieerde routes wil lopen, was het al een tijdje geleden dat ik nog op de Finse Piste liep. Maar toen ik hoorde dat ze helemaal opgeknapt werd, moest ik dit gaan
uittesten.

Wat er mij direct opviel was dat alle onkruid verwijderd was van het pad. Het zag weer bruin in plaats van groen. Zoals voorspeld voelde de demping weer heel goed aan. Al moet ik toegeven dat de schors op sommige plaatsen (nog) niet goed verdeeld ligt waardoor ik mijn voeten niet altijd recht kon zetten. Ook met twee naast elkaar lopen wordt heel moeilijk omdat er op het pad in het midden meer schors ligt dan links en rechts. Wellicht zal dit door gebruik en door de regen nog wel beteren. Al zou dit manueel misschien nog sneller en beter kunnen opgelost worden door de schors te verspreiden over het volledige pad en verder aan te stampen. Het is een mooi alternatief voor de weg en de gewone piste. Ik zal er niet iedere week lopen, maar ik zal het wel mee opnemen in mijn toekomstige routes!

Getest en – mits wat aanpassing of tijd die erover gaat – goedgekeurd dus!

Lopen jullie al op een Finse Piste? Lopen jullie liever op zo’n Piste? Laat het mij maar weten :)!

Sluit Menu