Jean-Pierre “Jempi” Monseré

wielrennen

Persoonlijk

Voornaam: Jean-Pierre
Familienaam: Monsere
Geboorteplaats: Roeselare
Geboortedatum: 8 september 1948
Overleden: 15 maart 1971, Sint-Pieters-Lille (België)
Beroepsrenner: 1969 – 1971
Ploegen: Flandria – De Clerck – Krüger (1969) | Flandria-Mars (1970-1971)

Erelijst J.P. Monsere

1969: Ronde van Lombardije (Italië) + 4 andere overwinningen
1970: Zesdaagse van Gent, Nationaal Baankampioenschap België, Wereldkampioenschap elite op de weg (Leicester) + 16 andere overwinningen
1971: Eindklassement Ruta del Sol (Spanje) met 2 ritzeges in de Ruta del Sol (Vuelta a Anadulia)

Bekijk de uitslagen Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré.

Grote herdenkingsprijs Jempi Monseré

Jean–Pierre Monseré is de zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Zonnestraal. Het is Retie jaarmarkt, 15 maart 1971. Tijdens de wedstrijd van ‘stad tot stad’, op de baan tussen Lille en Gierle (N 140) komt Wereldkampioen Jean Pierre Monseré in botsing met een auto. Hij overleeft de klap niet. Vanaf datzelfde jaar organiseert Wielerclub “De Zonnestraal” de “Grote Herdenkingsprijs Jean – Pierre Monseré”.
http://www.dezonnestraal.be/

Grote Prijs Jean-Pierre Monseré

De eerste editie van deze wielerwedstrijd zal doorgaan op zondag 8 juli 2012.
De wedstrijd loopt over een vlak parcours van 169 km verdeeld over 13 ronden. De start van deze wielerwedstrijd is voorzien op de Grote Markt van Roeselare . De aankomst is voorzien in de Hugo Verrieststraat, ter hoogte van het Sint Amandsplein.
Website: www.gpmonsere.be
Volgen kan ook op facebook en twitter.

Wandeling Jempi Monseré zijn jeugd

In de aanloop van het Natourcriterium Roeselare wordt een wandeling georganiseerd omtrent de jeugd van Jean-Pierre Monseré. Je wandelt er doorheen Jempi’s voetbalverleden bij Club Roeselare, zijn schooltijd, zijn cafés, zijn legerdienst en uniek: een inkijk in Jempis huis met bijhorende receptie!
Er worden professionele gidsen voorzien, je krijgt leuke anekdotes te horen, …
Vooraf inschrijven is nodig en kan via de website van het Natourcriterium: www.natourroeselare.be

Wat ontvang je voor dit VIP-ticket?
- een ticket voor het Natourcriterium zelf
- een permanent geldig ticket voor het Roeselaars Wielermuseum, waar je later de unieke zaal rond het leven van Jempi nog eens kan doorlopen (1 jaar geldig).
- De wandelgidstocht met drank en hapjes !

Dit totaal pakket Jempi’s Jeugd gidstocht + Natour ticket +Wiemu ticket kost € 25 (duurtijd wandeling 2u).

 

 


Jean-Pierre ‘Jempi’ Monseré in Belga Sport (14.03.2011)


Jempi Monseré Jean-Pierre “Jempi” Monseré (Roeselare, 8 september 1948 – Lille (België), 15 maart 1971) was een Belgisch wielrenner. Hij was al een zegekoning in de jeugdcategorieën en bevestigde zijn uitzonderlijke kwaliteiten, waaronder zijn zelfdiscipline en zegehonger, zodra zijn profcarrière startte. Hij had daarbij veel te danken aan de sterke band met zijn blinde masseur, die hem onder andere de elementaire asana´s uit de yoga liet uitvoeren.

In september 1969 werd hij profrenner en een maand later won hij als 20-jarige reeds de Ronde van Lombardije. Op 16 augustus 1970 werd hij in Leicester wereldkampioen bij de profs, in de Belgische ploeg met Walter Godefroot, Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck. Amper 7 maanden later kwam er bruusk een einde aan zijn leven tijdens de Grote Jaarmarktprijs in Retie, georganiseerd door de Retiese Wielerclub De Zonnestraal, als lichte voorbereiding op de wielerklassieker Milaan-San Remo. De eventjes achterop fietsende Monseré kwam op de weg van Lille naar Gierle met zo´n 45 km/u frontaal in botsing met een auto die bij de graskant wachtte tot alle renners voorbijgereden zouden zijn. Hij overleed ter plaatse volgens de medische diagnose aan een nekslag. Er wordt vermoed dat hij seconden voor de aanrijding had omgekeken en de auto te laat had opgemerkt. Bij deze lokale wedstrijd werd door politie, rijkswacht en koersorganisatie geblunderd: men had het niet nodig geacht het gewone verkeer van het koersparcours gescheiden te houden, terwijl men wist dat de wereldkampioen meereed. Volgens de toen geldende reglementering trof de bestuurster van de wagen in elk geval geen fout.

Op de plaats van het ongeluk is voor Monseré een monument opgericht. Sinds het overlijden van Monseré organiseert de Retiese Wielerclub De Zonnestraal de Grote Herdenkingsprijs Monseré ter gelegenheid van de kermis in september. Robbe De Hert maakte over Monseré de film De Dood van een sandwichman.

In 1976 kwam de zevenjarige Giovanni Monseré, zijn zoontje, door op een gelijkaardige manier tegen een auto aan te rijden om het leven — met de fiets die hij voor zijn eerste communie had gekregen van Freddy Maertens samen met een klein model van vaders wereldkampioenstrui. Hij ligt begraven bij zijn vader in Roeselare.

Bron: wikipedia

Jean-Pierre Monseré in beeld

Roeselare op de fiets

Het rijke wielerverleden van Roeselare inspireerde het stadsbestuur om 2010 om te dopen tot het themajaar “Roeselare op de fiets“. Directe aanleiding is de veertigste verjaardag van de wereldtitel van (wijlen) Jean-Pierre Monseré.

Amper tweeëntwintig was hij, toen Jean-Pierre Monseré in zijn eerste volledig jaar als profrenner opeens de volksheld van Roeselare werd door op 16 augustus 1970 in het Engelse Leicester wereldkampioen op de weg te worden.

Maar nauwelijks zeven maanden later volgde de immense ontnuchtering, toen op 15maart 1971 “Jempi” Monseré in zijn regenboogtrui tijdens een wielerwedstrijd in Retie tegen een wagen aanbotste en op slag dood was. Veertigduizend mensen woonden zijn begrafenis bij. Roeselare was zijn idool kwijt, maar een legende rijker.

Veertig jaar na datum vormt de historische overwinning van Monseré op het WK de kapstok voor het themajaar “Roeselare op de fiets”. De komende maanden staat zowat alles in de stad in het teken van de tweewieler.

Monsereetje

Het begint vrijdagavond al met de openstelling van de tentoonstelling “Het is een Monsereetje” in het Nationaal Wielermuseum, dat een hele zaal naar Monseré noemde en inrichtte met souvenirs van de jonge, populaire wielrenner. In diezelfde zaal wordt in september het boek “Jean-Pierre Monseré voor altijd 22″ voorgesteld. Mark Van Hamme brengt daarin het levensverhaal van de Roeselarenaar die voorbestemd leek om weerwerk te bieden tegen Eddy Merckx.

Monseré is ook de centrale figuur voor een nieuwe begeleide fiets- en wandeltocht op 16 mei en 4 juli, en de Jempi Moneréroute wordt uitgebreid van vijftien tot dertig kilometer.

Maar één van de hoogtepunten staat op 11juni op het programma. Naar aanleiding van de veertigste editie van het wielercriterium Trofee J.P. Monseré hoopt Roeselare nog eens alle Belgische geselecteerden voor het WK 1970 in Leicester naar Roeselare te krijgen.

Vier dagen fietsen

Helemaal fietsgek belooft Roeselare in het laatste weekend van augustus te worden. Voor het eerst wordt “Roeselare Fietst“, dat vorig jaar al meer dan 5.500 fietsfanaten naar de stad lokte, uitgewerkt tot een vierdaagse. Van donderdag 26 tot en met zondag 29 augustus vertrekken elke dag aan het Wielermuseum (en op zondag vanaf Schiervelde) vijf verschillende fietstochten van 30, 50, 70, 80 of 100km. Wie het allemaal wil meemaken, kan in Roeselare blijven overnachten. Naast een aantal Roeselaarse hotels die dit jaar een speciaal fietsarrangement aanbieden, richt Pasar tijdens “Roeselare Fietst” een camping in op de terreinen van het Koninklijk Atheneum in de Groenestraat. Ook de Decathlonclassic, die dit keer naar Heuvelland leidt, vindt plaats tijdens de vierdaagse.

Zelfs de jaarlijkse winkelnacht op vrijdag 30 april staat helemaal in het teken van de wielersport.

Ronde van Frankrijk

Ook dit jaar passeert de Ronde van Vlaanderen door Roeselare, al rijdt het peloton niet meer voorbij het Wielermuseum. Om veiligheidsredenen wordt het parcours van de doortocht lichtjes aangepast.

“Volgend jaar hopen wij nog een mooi vervolg op ´Roeselare op de fiets´ te kunnen breien. We doen er alles aan om de Tourdirectie te overtuigen om de start van een rit van de Ronde van Frankrijk naar Roeselare te halen. In 2012 is het immers net honderd jaar geleden dat Rumbekenaar Odiel Defraeye als eerste Belg de Ronde van Frankrijk won”, zegt schepen van Sport José Debels (CD&V), die hoopt in het najaar een positief antwoord te krijgen vanuit Parijs.

Het volledige programma van “Roeselare op de fiets” vind je op www.roeselare.be of www.wielermuseum.be.

Bron: Nieuwsblad


40 jaar na de dood van wereldkampioen Jempi

Op 15 maart 1971, precies veertig jaar geleden, kwam wereldkampioen Jean-Pierre Monseré om het leven bij een ongeval tijdens de kermiskoers van Retie. In Lille kwam hij frontaal in botsing met een auto. De populaire West-Vlaming was amper 22.

Jempi Monsere ging door het leven met een brede lach op de lippen. Het belette hem niet om een voorbeeldige prof te zijn. In september 1969 debuteerde hij met winst in de Ronde van Lombardije, een maand nadat hij zilver had gepakt op het amateur-WK in het Tsjechische Brno. Een jaartje later kreeg hij die regenboogtrui toch om de schouders, toen hij in het Britse Leicester iedereen uit het wiel demarreerde. Daarna was zijn geluk op. Kort nadien overleed zijn vader aan een hartaanval. En toen kwam die koers van Retie, in volle voorbereiding op Milaan-Sanremo.

De dood van Giovanni
Maar nog was het niet gedaan. De kleine Giovanni, zoontje van Jean-Pierre en Annie Monseré, was zeven toen hij op 16 juli 1976 werd aangereden met zijn fietsje, getooid in een regenboogtrui. Hij overleefde dat ongeluk niet. Marie-Claire Monseré, de zus van Jean-Pierre heeft het nog altijd moeilijk als ze aan het ongeval terugdenkt. ‘Giovanni wás Jean-Pierre: zijn uiterlijk, zijn karakter… alles, alles, alles. Hoe ouder Giovanni werd, hoe meer wij weer een doel hadden. Toen we hem verloren, was de klap immens groot. Waarom hij? Sindsdien ben ik nooit meer in een kerk geweest. Als er een God is, is het geen eerlijke mens. Drie mensen in vijf jaar wegnemen…’. (Nog geen jaar voor het fatale ongeluk van Jean-Pierre overleed ook zijn vader Achiel, nvdr.)

Bron: sportwereld


‘We zouden net opgeven…’

Jean-Pierre Monseré‘Aan de precieze datum durf ik al eens twijfelen’, bekent Roger De Vlaeminck, destijds als een broer voor Jean-Pierre Monseré. ‘Maar eens het maart is, komen de gebeurtenissen van toen vanzelf weer op in mijn gedachten. Hoe kan het ook anders?’

‘We waren samen naar Retie gereden’, zucht Roger De Vlaeminck (63). ‘Jempi kwam van Roeselare naar Eeklo, waar mijn broer Eric en ik in zijn wagen stapten. We kleedden ons samen om bij de pastoor, met het vaste voornemen om daar snel terug te zijn. In het weekeinde hadden we al twee keer gekoerst. In Hulst en Brugge, als ik het me goed herinner. Hoe dan ook, we zouden alleen de grote ronde rijden en dan afstappen. Misschien een minuut voor het ongeval herinnerde Jempi me nog aan ons voornemen. We naderden de eerste passage in Retie. (triest) Het werd hem niet gegund. Ik herinner me een rare klop. Zo raar, dat iedereen in de kopgroep meteen van de fiets stapte om terug te draaien, zonder dat een woord werd gesproken. Ik kan dat moeilijk onder woorden brengen, maar het leek alsof we allemaal beseften dat er iets heel ergs was gebeurd. Alleen maar op grond van dat geluid.’

‘We gingen proberen niet mee te zijn, zodat we rustig konden opgeven’, gromt Roger. ‘Het bleek gemakkelijker om mee te zijn dan niét. Je kan nooit zeggen hoe het met de carrière van Jean-Pierre was gelopen zonder dat fatale ongeluk, maar hoe dan ook bulkte hij van het talent. Pas prof en dan al winnaar van de Ronde van Lombardije… Dan is het wel duidelijk zeker? We zaten voor het WK van Leicester naast mekaar in de bus die ons naar het parcours bracht. Ik win dat hier vandaag, verzekerde hij me. Ik bekeek hem eens goed en vroeg hoe hij dat ging klaarspelen met ene Merckx. Hij lachte eens. Die ga ‘k d’er af rieën, antwoordde hij in zijn West-Vlaams. Een paar uur later had hij zijn regenboogtrui te pakken.’

Roger De Vlaeminck wordt week bij de herinnering. ‘Jean-Pierre was niet alleen een kampioen maar ook een goeie jongen. Altijd goed geluimd en supergevoelig voor mensen met een handicap. Hij zou alles weg hebben gegeven om hen gelukkig te maken. Je kon er niet kwaad op zijn. Jaloers wel, maar niet kwaad.’

Bron: Nieuwsblad


‘Belga Sport’: Jean-Pierre Monseré. Voor altijd wereldkampioen

Jempi MonseréOmdat het op dinsdag 15 maart precies veertig jaar geleden is dat de legendarische Jean-Pierre Monseré verongelukte, wordt de reeks nieuwe afleveringen van Belga Sport op maandag 14 maart onderbroken voor een herhaling van Jean-Pierre Monseré. Voor altijd wereldkampioen, eerder uitgezonden in april 2009.

Eind jaren ’60 baadt het Belgische wielrennen in weelde. Het is de gouden tijd van Merckx, Godefroot, Verbeeck, Van Springel. En dan staat er ook nog een jong en ongedurig talent uit Roeselare te trappelen om zich met hen te meten: Jean-Pierre Monseré. Samen met boezemvriend Roger De Vlaeminck wil hij ‘die Brusselaar’ eens een lesje leren. Monseré is een klasbak. Hij is nog maar een maand prof als hij in 1969 de Ronde van Lombardije wint. De jonge Monseré gaat als een pallieter door het leven en is graag gezien in het peloton. Met zijn onweerstaanbare lach charmeert hij iedereen.

In 1970 mag Monseré mee naar het wereldkampioenschap in Leicester. De Belgische ploeg telt te veel kopmannen, niemand gunt de ander de zege. Monseré ruikt zijn kans en kiest de aanval. Monseré rijdt de koers van zijn leven, legt onderweg nog de hele Italiaanse ploeg in de luren, en wordt wereldkampioen. Het Belgische wielrennen heeft er een nieuwe ster bij. Een ster van 21.

De daaropvolgende winter werkt Monseré hard. Hij wil zo snel mogelijk laten zien dat die regenboogtrui geen toeval is en heeft zijn zinnen gezet op Milaan-San Remo, die hij helaas nooit zal rijden. In een kermiskoers in Retie, enkele dagen daarvoor, rijdt Monseré tegen een stilstaande wagen. Hij overleeft de klap niet. Er is geen wereldkampioen meer…

De schok komt hard aan. Het land staat stil, iedereen rouwt om Jempi. Vijf jaar later wordt de wielerwereld opnieuw opgeschrikt als zijn zoontje Giovanni op bijna identieke wijze om het leven komt. Geen wonder dat achtendertig jaar later de naam van Monseré nog altijd synoniem is voor onvervulde beloftes.

‘Belga Sport’ vertelt een onwaarschijnlijk verhaal uit de Belgische wielergeschiedenis. Uitzonderlijk heeft zijn weduwe Annie ingestemd met een interview. Samen met de kampioenen van zijn tijd die hem willen eren: Eddy Merckx, Felice Gimondi, Leif Mortensen, Roger De Vlaeminck, Freddy Maertens, Walter Godefroot en Johan Demuynck.

Een documentaire van Joost Vandensande en Paul Van Rooy.
‘Belga Sport –, maandag 14 maart om 21.10 uur op Canvas.

Bron: Tv-Visie

 

Jempi Monseré 43 jaar dood - bericht Freddy Maertens op facebook
Freddy Maertens herdenkt Jempi Monseré – 15 maart 2014 – Facebook

 

Freddy Maertens wint in 1972 de Memorial Jempi Monseré in Roeselare