Jaarlijks worden twee trofeeën voor sportverdienste uitgereikt. Hiermee worden een Roeselaarse sportman of sportvrouw en een Roeselaarse sportploeg die tijdens het voorbije kalenderjaar een uitzonderlijke prestatie geleverd hebben, in de kijker gezet.

Sportverdienste Roeselare en hun prestaties

Vanaf 2014 wordt met een nieuwe formule gewerkt. Een jury met bekende topsporters en andere gerenomeerden in de Roeselaarse sport beslissen over de awards.
 

sportjaar 2016 | uitreiking 2017
Beloftevolle jongere van het jaar: David Khatchatourian
Jeugdsportploeg van het jaar: U13 Knack Volley Roeselare
Schoolsport van het jaar: VMS Roeselare
Spor(s)ter van het jaar met een beperking: Sven Decaesstecker
Sportploeg van het jaar: Dames Wytewa Roeselare
Sportvrouw van het jaar: Katrien Rogiers
Sportman van het jaar: Yves Ngabu
Profspor(s)ter of ploeg van het jaar: Knack Volley Roeselare

Foto’s uitreiking awards 2016

 

sportjaar 2015 | uitreiking 2016
Sportvrouw van het jaar: Lauren Vanlerberghe (voltige)
Sportman van het jaar: Stoffel Vandoorne (autosport)
Sportploeg van het jaar: Knack Roeselare (volleybal)
Sporter met een beperking: Sven Decaestecker (zwemmen)
Jeugdteam van het jaar: U13 Knack Roeselare (volleybal)
Beloftevolle jongere van het jaar: Arnaud Van Keirsbilck (atletiek)
Schoolsportploeg van het jaar: Barnum (schoolsport)
Ontvangen Eretekens 2015
[Foto’s uitreiking awards 2015]

 

sportjaar 2014 | uitreiking 2015
Sportman van het jaar: Stoffel Vandoorne (autosport)
Sportvrouw van het jaar: Katrien Rogiers (atletiek)
Sportploeg van het jaar: Knack Roeselare (volleybal)
Sporter met een beperking: Koen Vermander (tafeltennis)
Jeugdteam van het jaar: Scholieren Hoger Op Beitem (krachtbal)
Beloftevolle jongere van het jaar: Alexander Doom (atletiek)
[Foto’s uitreiking awards 2014]

Eretekens
De lijst met mensen die een ereteken van Roeselare ontvingen de voorbije jaren.

Jaar     Sportman/-vrouw van het jaar     Sportploeg van het jaar
             
2013     Jelle Van Heesbeke (rope skipping)
Provinciaal, Belgisch en Europees kampioen ropeskipping
    Knack Roeselare (volleybal)
Kampioen van België volleybal; Winnaar Supercup volleybal; Winnaar Beker van België volleybal.
2012     Steven Deram (atletiek)
Provinciaal-, Vlaams- en Belgisch kampioen op de 5 000 m, Provinciaal- en Belgisch kampioen op de 10 000 m, Provinciaal-, Vlaams- en Belgisch kampioen op de halve marathon, Vlaams-, Belgisch- en Europees kampioen marathon bij de masters M55.
    Juniores Jumpfun (rope skipping)
Winnaar gouden medaille op de jeugdwereldkampioenschappen rope-skipping met het onderdeel double dutch single freestyle
2011     Demulder Febe (gymnastiek)
Vlaams en Belgisch kampioen tumbling A-juniores Winnaar Gymfinales. 1° plaats tumblingranking Gymfed. 2° plaats op de World Age Group Competition 2011. Lid kerngroep nationale ploeg. Sportlaureaat 2011 competitiesport jeugd van de stad Aalst. Selectie voor het EK tumbling 2012
    4 x 400 m juniores mannen Flac (atletiek)
Belgisch kampioen
2010     Casteleyn Henk (biljart)
Nationaal kampioen in 1° klasse driebanden op klein biljart. Nationaal kampioen in 2° klasse kader 38/2 op klein biljart. Nationaal kampioen in 2° klasse band op klein biljart.
    4 x 100 m scholieren Flac (atletiek)
Provinciaal- en Belgisch kampioen 4 x 100 m
2009     Kristien Oplinus (atletiek)
Belgisch kampioen 100 m en 200 m (indoor en outdoor) en een 2° plaats op de Belgische Kampioenschappen 60 m bij de masters. Vlaams kampioen op de 100 en 200 m bij de masters. Provinciaal kampioen 100 m en 200 m en een 2° plaats op de Provinciale Kampioenschappen 6O m indoor + 3° plaats 200 m indoor bij de masters
    Damesploeg K.A.V.R. (atletiek)
Winnaar Beker van Vlaanderen en promotie naar ere-afdeling. Belgisch ploegkampioen 4 x 800 m scholieren
2008     Kristien Oplinus (atletiek)
Belgisch kampioen 100 m en 200 m masters +50, Belgisch record op de 4 x 100 m en de 4 x 200 m, Provinciaal Kampioen 100 m, 200 m, 4 x 100 m en 4 x 200 m masters +50 + 2e plaats op de 60 m en de 200 m indoor, 2e plaats op de 100 m en de 200 m op het Kampioenschap van Vlaanderen, 2e plaats op de 60 m en de 200 m op het Belgisch Kampioenschap indoor.
    Wielergroep Beveren 2000 (wielrennen )
4e eindoverwinning in de Topcompetitie per ploeg, 21 x winnaar ploegenklassement, 5 zeges met de ploeg in buitenlandse ronden waaronder Circuit des Ardennes en 58 overwinningen waaronder Ronde van de Toekomst, Circuit des Ardennes, Triptyque Ardennes, Ronde van Luik, …
2007     Karel Laga (wielrennen )
Belgisch kampioen ID 2–wielen, 3 zilveren medailles Special Olympics in Shangai
     
2006           Volleyteam Knack Randstad Roeselare (volleybal)
Winnaar Supercup, winnaar Beker van België, Landskampioen, Dominique Baeyens is trainer van het jaar en Frank Depestele is speler van het jaar
2005           Volleyteam Knack Randstad Roeselare (volleybal)
Kampioen van België, winnaar Beker van België en Supercup, winnaar tornooi De Witte Molen
2004     Barbara Maveau (atletiek)
Belgisch kampioen veldlopen en 1.500 m, Vlaams kampioen 1.500 m, beste
jaarprestatie 1.500 m en 3.000 m, provinciaal record 800 m en 3.000 m, winnaar CrossCup 2003-2004 (categorie scholieren)
     
2003     Koen Vermander (tafeltennis)
Belgisch kampioen tafeltennis bij de andersvaliden
     
2002           WFT Knack Roeselare (volleybal)
Behalen van de Europabeker in de “Top Teams Cup”
2001     Sharon Vandromme (wielrennen)
Belgisch kampioen omnium, puntenkoers, snelheid 500 m., scratch op de piste. Bronzen medaille op het Europees.Kampioenschap, onderdeel snelheid. Verschillende overwinningen en ereplaatsen in belangrijke wielerwedstrijden.
     
2000           WFT Knack Roeselare (volleybal)
Belgisch kampioen volleybal in eredivisie, bekerwinnaar en winnaar Super Cup
1999     Yves Vanderhaeghe (voetbal)
Prestaties bij Royal Excelsior Mouscron en de Rode Duivels
     
1998           K.S.K.Roeselare (voetbal)
Kampioen met 1° elftal nationale reserve, nationale juniors, en provinciale
préminiemen
1997     Karin Bakker (atletiek)
Nationaal kampioene 100 km ultraloop
     
1996     Frederick Deburghgraeve (zwemmen)
Wereldrecord 100 m schoolslag in klein bad + wereldrecord en Olympische titel 100m in Atlanta
     
1995     Frederick Deburghgraeve (zwemmen)
Europese titel op de 100 m schoolslag
     
1994           S.V. Rumbeke (voetbal)
Kampioen in 2° provinciale met 1° elftal en kampioen met gewestelijke préminiemen
1993     Oswald Temmerman (gewichtheffen)
Bronzen medaille Europese kampioenschappen masters gewichtheffen
     
1992           BBC Wytewa Roeselare (basketbal)
Prestaties 1991-1992
1991           Vrije Middelbare School Roeselare
Winnaar Kardinaalsbeker
1990           Handbalclub Rodenbach (handbal)
Interprovinciaal kampioen 1990
1989     Frederick Deburghgraeve (R.Z.V.) (zwemmen)
Nationaal kampioen 100 m en 200 m schoolslag
     
1988           Power – en gewichtheffersclub Olympic (gewichtheffen)
Prestaties in 1988
1987           Bevo Roeselare (volleybal) – Nationaal kampioen 2° landelijke en promotie naar 1° landelijke
1986           K.F.C. Roeselare (voetbal)
Kampioen 1° Provinciale
1985           Klein Seminarie Roeselare
Sportpalmares schoolsport 1985
1984     Johan Devos (wielrennen)
Gouden medaille nationale ploegentijdrit
     
1983     Karel Dewickere (biljart)
Kampioen van België biljart juniores
     
1982           V.T. Knack (volleybal)
Kampioen 1° Nationale en promotie naar ereklasse
1981           Krachtbalclub Hoger Op Beitem (krachtbal)
Prestaties in 1981
1980     Jan Cauwelier ( A.V.R.) (atletiek)
Nationaal kampioen 800 m juniores
     
1979           BBC Wytewa (basketbal)
Nationale prestaties 1979
1978           K.S.K. Roeselare (voetbal)
Kampioen bevorderingsreeks A
1977           Turnvereniging Flink en Fris (gymnastiek)
Prestaties in 1977
1976           Roeselaarse Krachtsport (krachtsport)
6 nationale kampioenen
1975           Volleybalclub The Jets (volleybal)
Kampioen 3° Nationale
1974     Rosika Verberckt-Heydens (atletiek)
Nationaal kampioene 200 m horden
     

 

De toekenning van de Trofeeën voor sportverdienste is verbonden aan een aantal voorwaarden:

Algemene voorwaarden:
– De club waartoe de ploeg behoort, moet in Roeselare gevestigd zijn.
– Een individuele sporter moet zijn hoofdverblijfplaats in Roeselare hebben en er ingeschreven zijn in de bevolkingsregisters op het ogenblik van de vermelde prestaties.
– De onderwijsinstelling waartoe de schoolploeg behoort, moet met haar zetel te Roeselare gevestigd zijn.

Erkenningsvoorwaarden:
De sport moet voorkomen op de lijst van erkende sportdisciplines zoals aanvaard door het Bloso.

Het volledige reglement kan je vinden op www.roeselare.be of bij de Sportdienst van Roeselare.