Wielersportcultuur 03 > 24 oktober 2009

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Sportnieuws

Onder de vlag WielerSportCultuur stelde gewezen VRT-sportjournalist Louis De Pelsmaeker een fototentoonstelling samen over het fenomeen van de Flandrien in de wielersport.
De Pelsmaeker combineert daarbij de originele fotocollectie van Stephan Vanfleteren met wielergedichten van 25 Nederlandstalige auteurs.

De collectie omvat 61 foto´s van Stephan Vanfleteren. De bekende topfotograaf belicht met zijn camera alle aspecten van het Vlaamse wielerleven en vereeuwigde onze grootste wielericonen: Rik Van Steenbergen, Briek Schotte, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Freddy Maertens, Herman Vanspringel, Roger De Vlaeminck, Johan Museeuw, Sven Nys, enzovoort.
Ook de wielerfans, die alles doen om hun verbondenheid met hun idool te tonen, komen in zijn picturale werk aan bod. Het decor voor de meeste foto´s zijn de overbekende plekjes in de Vlaamse Ardennen, waar de meest legendarische verhalen uit onze wielergeschiedenis zijn geschreven.

De foto´s worden aangevuld, ondersteund, bijgekleurd en – zo u wil – toegelicht met wielergedichten van o.a. Hugo Claus, Patrick Cornillie, Freek de Jonge, Rick De Leeuw, Tom Lanoye, Hugo Matthysen, Bart Vanreusel, Willie Verheghe, Dimitri Verhulst en Hans Warren. Het geheel levert een verrassende en boeiende expositie op, langs het parcours van onze WielerSportCultuur.