Dries Verhelst, bedankt voor Roeselaresport.be !

Dries Verhelst, bedankt voor Roeselaresport.be !

Dries Verhelst, de man die Roeselare en sport op de virtuele kaart zette.

Breed glimlachend zat hij meer dan een decennia lang ‘achter’ zijn camera terwijl het sportzweet op de gevoelige plaat werd vast gelegd. Dries Verhelst, een naam die voor velen meteen een belletje doet rinkelen. Hij, de immer sympathieke man die Roeselare op sportief vlak wist in kaart te brengen met zijn fotokunsten en de website Roeselaresport.be.

Eerder dit jaar gaf Dries de website-fakkel door aan Louise en Mike met de gezegende woorden ‘Keep it burning’. 4 maand later is het dus hoogtijd om hem nog even op te zoeken en om de vele herinneringen op te rakelen tijdens een interview. Geen superlatieven zijn te veel om toch ietwat zenuwachtig voor zijn deur te staan en binnen te stappen bij deze grote meneer om meteen diep buigend een dankuwel te zeggen voor het vele vrijwillige werk.

3 harde bonzen later vallen we spreekwoordelijk binnen…

Hey Dries! Hoe ben je begonnen met Roeselare Sport?

Zo’n 10 jaar geleden kregen we steevast een boekje in de bus met alle sportclubs van Roeselare en bijhorende contactgegevens. Velen van hen hadden toen nog geen website, social media was nog onbestaande, smartphones waren toen nog voor de lucky few… Je moest dus iets meer moeite doen om aan info te geraken als nu. Het boekje, uitgegeven door Stad Roeselare, vond ik best interessant maar ik kende mezelf, eens nodig zou ik het nooit meer terugvinden. Het idee was geboren om een website op te richten en om de sportinfo te bundelen. Wat weinigen weten is dat het fotograferen van events en sporters pas later op de proppen kwam.

Wat was voor jou het ultieme moment in de voorbije 10 jaar? 

Eén moment eruit kiezen, dat lukt niet meteen. De voorbije 10 jaar heb ik vele mooie momenten meegemaakt en kreeg ik de eer om topmensen te leren kennen. Daar kan je niet zomaar één momentje uit nemen. Er waren titelvieringen bij Bevo, Knack en Wytewa, de periodetitel bij SV Roeselare, Oshin Derieuw en Yves Ngabu die een Europese bokstitel behaalden. De tevredenheid bij Flink & Fris en dansverenigingen, met een foto of een filmpje die je voor hen maakte en vooral de dankbare berichtjes die je nadien van hen kreeg. Ik herinner me vooral ook tijdens het BK kajakpolo dat de federatie kwam vragen of ze foto’s mochten gebruiken en of ik op andere manches van het BK wou komen fotograferen. Mijn hart ging meteen sneller slaan toen ik nadien de foto’s te zien kreeg op een gerenommeerde website als sporza.be. Hoe topspelers als Hendrick Tuerlinckx en Stijn Dejonckheere van Knack Roeselare je goedendag komen zeggen. Of gewoon mensen die voor en na een loopwedstrijd je komen bedanken voor de mooie foto’s. Zo’n momenten blijven zeker bij en ik vergeet er zeker nog. Je ziet maar…één moment uit kiezen is echt onmogelijk. Als ik er toch één iets moet uitkiezen, kies ik voor de dankbaarheid van al die mensen.

Oshin Derieuw en haar coachcrew

Oshin Derieuw op de gevoelige plaat door Dries Verhelst.

Wat was voor jou het moeilijkste moment?

Veel moeilijke momenten heb ik niet gekend. Het enige bizarre dat ik heb meegemaakt, is dat ze bij de rally ‘Omloop van Vlaanderen’ lieten weten geen toegangskaart te voorzien als het enkel maar om een fotoreportage ging. In september van dat jaar haalde de website duizenden bezoekers die specifiek naar info over de rally zochten. De tijd dat ik hier niet aan spendeerde kon ik natuurlijk aan andere sporten besteden.

Een moeilijke Dries, wat is de meest inspirerende persoon van het laatste decennia?

Da’s écht een moeilijke… In 10 jaar tijd kom je zoveel mensen tegen. Van sporters als Lauren Vanlerberghe, Goewaart Oplinus, Oshin Derieuw, Yves Ngabu, Shari Bossuyt, … tot organisatoren zoals Bjorn Leenknegt en Bjorn Gevaert. Of Geert Deraeve van Kloen. Maar ook mensen van een bepaalde sportclub die hun sport en hun club in hun hart dragen. De voorbije 10 jaar heb ik een overvloed aan prachtige mensen mogen ontmoeten. Pas…

To the point…waarom stop je met Roeselare Sport?

Er is niet echt één reden om ermee te stoppen. Maar wat gestart was als hobby, is wat uit de hand gelopen. RoeselareSport is naar mijn gevoel te groot geworden om dat nog alleen te blijven doen. De naam Roeselaresport is allesomvattend. Je promoot er zoveel mogelijk sporten, clubs en sporters mee en dat was ook de bedoeling maar door de jaren heen, is het gewoon te groot geworden. Je kan ook niet op alle plaatsen tegelijk zijn. Als er events doorgaan op hetzelfde moment moet je keuzes maken waar je naartoe gaat en als sportliefhebber is dat enorm moeilijk. Door de jaren heen bouw je met velen een persoonlijke band op en dan moeten kiezen…echt niet leuk. Vanaf nu kan ik gaan fotograferen uit eigen naam, voor clubs of mensen die het vragen. Da’s makkelijker te organiseren. Vanaf nu te volgen op www.myphotohall.be/sport . Beetje reclame maken mag hé 😉

En als er één moment was om te stoppen, is het nu wel. Een jaar geleden kwam ‘Sport Vlaanderen’ met de actie #sportersbelevenmeer. De stad Roeselare deed hier ook aan mee. De laatste maanden heb ik extra aandacht besteed om Roeselare hierin te promoten. En da’s ook gelukt. Voor West-Vlaanderen is Roeselare de #Sportersbelevenmeer-stad geworden. Bij Sport Vlaanderen hebben ze ook enkele foto’s opgevraagd om te mogen gebruiken in hun campagne. Een mooi moment om de fakkel door te geven, niet? Nu kan ik me focussen op modelfotografie, kan ik zelf gaan sporten en hoop ik mijn tijd wat beter te kunnen verdelen.

Volg Dries op zijn website: www.myphotohall.be (foto: Savannah Prez)

Wat zou je graag meegeven aan jouw opvolgers ☺ ?

Als je de sporters en sportclubs centraal stelt en je wil hen helpen in het promoten van hun sport? Dan kan het enkel een win-win situatie worden. Ik wens jullie dan ook alle succes en plezier toe!

Hey Dries…nog één iets…uit naam van heel veel sporters… MERCI!!