In de kijker: zwemmer Ruben Berteloot

In de kijker: zwemmer Ruben Berteloot

Ruben Berteloot zwemt sinds dit jaar naast zijn wedstrijden bij RZV (Roeselare) ook in de Franse Mastercompetitie voor Croix, de grootste mastercompetitie ter wereld!  Ruben was dit jaar ook één van de 3 genomineerden als sportman van het jaar in Roeselare. Dé ideale persoon dus om enkele vragen op af te vuren in ons maandelijks interview met een topsporter van eigen Roeselaarse bodem.

Croix

De Franse zwemclub Croix kon zich plaatsen voor de interclubfinale in Tours waar enkel de top van Frankrijk mocht aantreden. Een interclubwedstrijd op dit niveau bestaat uit 2 estafettedoors en in totaal 10 wedstrijdnummers. Naast de 10x50m vrije slag en de 4x50m wisselslag nam Ruben ook individueel deel aan de 100m vlinderslag. Het werd uiteindelijk een pure victorie want Ruben zwom op alle nummers niet enkel en alleen een persoonlijk record maar hij kon zich ook plaatsen voor de Franse kortebaan-kampioenschappen  bij de masters door onder de limiet te zwemmen.

Hey Ruben, wanneer en hoe ben je beginnen zwemmen?

Ik ben pas op mijn 15de beginnen zwemmen. In mijn middelbare school kregen we de kans om deel te nemen aan de provinciale schoolkampioenschappen zwemmen. Ik ging wekelijks met een paar vrienden baantjes trekken maar verder dan een laatste plaats kwam ik er niet mee op de wedstrijd. Echter…ondanks die laatste plaats kreeg ik toch de microbe te pakken en sloot ik me aan bij de Roeselaarse Zwemvereniging. Ik leerde de verschillende zwemstijlen eerst bij de recreanten (o.l.v. Dieter en Aline) en mocht dan doorschuiven naar de competitiegroep (o.l.v. Dries). Ook mijn LO-leerkracht in het middelbaar, ‘meneer Lingier’, speelde hierin een grote rol. Hij organiseerde middagsport en zo kreeg ik de kans om tijdens de middagpauze te gaan trainen in het zwembad.

 

Doe je nog meerdere sporten? En is er nog ruimte over voor andere hobby’s?

Naast zwemmen ga ik fitnessen, vooral in functie van het zwemmen. Ik turn ook 1 keer per week op recreatief niveau bij Flink en Fris in een groepje voor oud-gymnasten en (oud-)trainers.

Leg nu es uit Ruben, wat is er zo leuk aan zwemmen? Wat zijn de minpuntjes?

Zwemmen is pure fun omdat het explosief en uitdagend is. Soms kondigt mijn trainer een ‘zware’ reeks aan en moet je je volledig oppeppen maar eens die oefening voorbij is, krijg je heel veel voldoening. Net geen ‘swimmershigh’…

Wat ik persoonlijk minder leuk vind aan zwemmen is het feit dat je niet kunt ademen wanneer je wil en hoe je dat wil. Juist ademen binnen het zwemcircuit is een vak apart. Tijdens een wedstrijd vlinderslag of crawl probeer je trouwens zo min mogelijk te ademen. Niet altijd een pretje dus…

Train je graag in het Spillebad of kijk je eerder uit naar het nieuwe zwembad?

Ik train heel graag in het Spillebad. Alleen is het zwembad veel te klein voor een stad als Roeselare. Onze zwemclub heeft hierdoor een beperkt aantal trainingsuren en de ruimte als zwemmer tijdens de publieksuren zijn zeer miniem.

Ik weet nog niet zo goed aan welke condities wij zullen kunnen trainen in het nieuwe zwembad. We horen uit verschillende hoeken dat er publiekszwemmen zal zijn tijdens de volledige dag. Weliswaar een voordeel maar daarnaast zouden de 8 wedstrijdbanen opnieuw verdeeld worden in 10 baantjes en dan wordt het meteen veel te klein. Kwalitatief trainen wordt moeilijk.  Je kan geen ‘startjes’ oefenen (want de baanlijnen zullen ervoor zorgen dat de startblokken niet mooi in het midden van een baan staan), wanneer je schoolslag zult zwemmen, raak je anderen met je benen, wanneer je crawl zwemt is voorsteken onmogelijk en voor vlinderslag is al zeker geen plaats meer. Ook voor de zwemclub is het nieuwe zwembad nog een groot vraagteken. Hoeveel en welke trainingsuren krijgen we en wat zal dat allemaal kosten?

Heb je favoriete zwemitems? Zwem-outfit?

Mijn favoriete zwemitems zijn mijn korte zwemvliezen. Je kan er super snel mee gaan! Als zwemoutfit draag ik op training altijd een korte zwembroek, zo’n slip-model. Vroeger droeg ik vooral Speedo, maar nu draag ik er van Funky Trunks. Die gaan veel langer mee. Op wedstrijd draag ik een wedstrijdbroek tot aan de knieën. Die spannen zo hard dat ze bijna ‘man-onvriendelijk’ zijn maar je hebt veel minder weerstand in het water. Ik draag ook altijd een badmuts en zwembril.

Je hebt al heel wat wedstrijden gedaan. Welke wedstrijd is er jou het meest bijgebleven?

De wedstrijd die me het meest is bijgebleven, is het wereldkampioenschap bij de masters afgelopen zomer in Boedapest. Daar zwem je in de zwembaden waar ook de elitezwemmers hun WK zwemmen. Ik was zo onder de indruk dat ik de focus wat verloor en toen niet zo super zwom.

 

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd?

Voor een belangrijke wedstrijd doe ik het tijdens de week wat rustiger aan. Je lichaam heeft tijd nodig om van je training te recupereren en om te ‘supercompenseren’. Tijdens die week is het belangrijk om je volume (aantal meters) te verminderen, maar je intensiteit te behouden.

Welke sportieve plannen staan er nog op de agenda?

Tijdens de paasvakantie ga ik een week op zwemstage. Daarna ga ik naar Noorwegen om er een wedstrijd te zwemmen.

 

Is speciale voeding nodig? Wat eet je dan?

Ik probeer gewoon alles met mate te doen. Je kan eens een pintje drinken, maar natuurlijk niet voor de training of wedstrijd en al zeker niet te veel. Ik probeer ook niet te veel koolhydraten te eten en als ik ’s avonds niet train, eet ik er meestal helemaal geen.

Misschien nog een tip voor andere zwemmers die snel beter willen worden?

Probeer tijdens iedere zwembeurt op één iets te focussen. (bv.: vandaag let ik er op dat ik zo laag mogelijk boven het wateroppervlak adem in crawl). Durf ook aan andere zwemmers om tips te vragen!

Bedankt Ruben en veel succes!