Swim essentials

Swim essentials

Ik ga vaak zwemmen en post dan instastories over mijn zwem essentials. Ik kreeg al verschillende vragen ‘voor wat werkt dit precies’, ‘hoe gebruik je dat’, ‘waarom zwem je met die attributen’,… Daarom vond ik het tijd om er een blogpost over te schrijven. Hieronder leg ik je uit voor wat alles dient.

Speedo swim essentials

Ik vergelijk zwemmen graag met hardlopen: als je sneller wilt worden in hat lopen, zal 3 x per week 10 km niet zo efficiënt zijn. Om sneller te worden moet je variëren en je eigen spieren uitdagen. Zo voeg je best een intervaltraining toe in je schema en wissel je best een lange trage duurloop af met een korte intensieve duurloop. Dit is hetzelfde bij zwemmen: 2 x per week 2 km zwemmen zal je niet sneller maken.

Als je verschillende attributen gebruikt tijdens je training, kan je op bepaalde aspecten van je crawl techniek gaan focussen. Je trainingen worden direct ook veel pittiger en minder saai. Hieronder per attribuut waarvoor ze dienen en hoe je ze kan integreren in je zwemtraining.

Speedo swim essentials

Kickboard

Zijn je benen tijdens het zwemmen niet zo stabiel en wil je ze sterker maken? Dan is het kickboard ideaal! Het versterkt je benen en focust op het onderste deel van je lichaam. Schop vanuit de bovenbenen in het water terwijl je armen recht voor je zijn uitgestrekt. Leg je armen over het kickboard en houd het uiteinde vast met je vingertoppen.

Afbeeldingsresultaat voor kick board speedo

Zie hier hoe je dit kickboard gebruikt:

Ook het langere plankje kan je gebruiken voor meer steun van je armen op de plank in plaats van het korte plankje.

Power Paddles

Wil je jouw armen krachtiger maken en de positie van je handen in het water verbeteren? Dan zijn de power paddles een echte aanrader. Daarmee neem je extra water mee tijdens je beweging van boven naar onder in het water en moet je dus ook extra hard duwen. Doe dit 1 km en je zal de dag erna nog nagenieten ;-).

Speedo swim essentials

In dit filmpje zie je hoe je de power paddles kan gebruiken:

Pullbuoy

Met een pullbuoy kan je jouw algemene houding in het water optimaliseren. Door dit tussen je benen te brengen, drijf je meer horizontaal in het water (vaak kunnen de benen naar beneden zakken omdat je core niet sterk genoeg is of door vermoeidheid en dan is je houding niet meer loodrecht). Spaar je de benen ook eens door een pullbuoy te gebruiken, zo kan je meer focussen op de juiste techniek van je armen.

Afbeeldingsresultaat voor pullbuoy speedoIn dit filmpje zie je hoe je de pullbuoy best gebruikt:

Swim fins

Er bestaan swim fins in alle maten en kleuren. Ik gebruik zowel de lange als korte om variatie in mijn trainingen te brengen. De zwemvinnen of zwemvliezen worden gebruikt om beentechniek voor zowel rugslag, crawl als vlinderslag te verbeteren. Maar ook je core en benen kan je hierdoor versterken. Als het moeilijk is om de vinnen aan te doen, maak ze dan eerst nat voor je erin wil kruipen. Probeer vooral vanuit de bovenbenen kracht te zetten, zeker als je zoals ik moet opletten met je knieën.
Afbeeldingsresultaat voor swim fins speedo

Speedo swim essentials

Hier een filmpje over hoe je de swim fins of training fins best gebruikt:

Ziezo, dit waren mijn zwem attributen die ik gebruik in mijn trainingen. Nu kan je ook aan jouw trainingen beginnen! Wissel je ‘saaie baantjes’ af met enkele variaties en gebruik daarvoor deze zwem essentials. Enjoy en have fun!

Speedo swim essentials